Vakkenkast stijlen | inrichten. Tips & Advies.

Geregeld krijgen wij de vraag:
"Hoe kan ik mijn vakkenkast het beste stijlen | inrichten?"

Als eerste willen wij daar op zeggen dat iedereen het op zijn eigen manier moet doen! Het is jouw kast en het zijn jouw woonaccessoires. Dus stijl de kast zoals jij het wilt!

Maar we beginnen met: Wat is een vakkenkast eigenlijk?
Een vakkenkast, wat ook wel een open kast is, verteld geregeld het verhaal van de personen | persoon die er wonen | woont. In zo'n kast kan je namelijk ook heel mooi je eigen persoonlijke spullen in presenteren | tentoonstellen. Denk hierbij aan souvenirs maar ook aan fotolijstjes, altaartjes etc. Combineer dit met mooie woonaccessoires en je hebt een heel prachtig geheel wat precies bij jullie | jou hoort.

Daarnaast zie je geregeld een vakkenkast gecombineerd met dichte deurtjes. Die kastjes zijn ideaal om toch nog meer spullen erin te verbergen zoals spelletjes, boeken, voorraad, speelgoed etc. Dat is wat je niet zo open en bloot wilt neerleggen maar toch ook kwijt wilt in je kamer. Maak daar dan ook zeker gebruik van. Wil je in die kasten het ook netjes houden, gebruik dan stapelboxen of andere boxen die je dan makkelijk kan vullen. 

Maar om toch advies te geven hebben wij daar 10 TIPS geschreven:

 1. Kleur
  Houdt het rustig in een vakkenkast. Gebruik niet al te veel verschillende kleuren. Wij adviseren vaak 3 verschillende kleurtinten. Maar kijk ook naar de kleuren die je al gebruikt in je interieur in de gehele kamer. Ton Sur Ton geldt ook eigenlijk weer een grote rol voor je vakkenkast. Maar gebruik ook contrast kleuren. Is je kast bijvoorbeeld zwart, gebruik dan lichtere kleuren zoals wit, beige, crème.  Als je namelijk alles zwart zou houden wordt het snel saai!

 2. Varieer met hoogtes
  Gebruik diverse verschillen accessoires in verschillende hoogtes. Zet je een kandelaar erin. Doe dan een hoge en een wat lagere. Maar denk ook een prachtige schelpenketting op standaard i.c.m. windlicht. Of een heel mooi ornament.

 3. Gebruik verschillende texturen | materialen | vormen
  Speel met diverse materialen, zoals glas, marmer, hout, fluweel, schelpen, koraal. En gebruik diverse vormen, rond, vierkant, ovaal, hoog, kort. Als je dit doet krijg je een heel speels effect en wordt het ook een stuk 'spannender' in je gehele kast. 

 4. Persoonlijke accessoires
  Zet ook je eigen persoonlijke items erin, zoals souvenirs maar een prachtige foto in een mooie fotolijst is ook een hele mooie eyecatcher! Of een altaartje van een fotolijstje met een prachtig waxinelichthouder op een mooie marmeren tray.

 5. Groepeer je accessoires
  Maak groepjes van je accessoires (ook hier geldt weer de regel, doe dat in oneven aantallen) Dit oogt mooier.

 6. Boeken
  Gebruik luxe boeken en leg die plat op elkaar neer en zet daarboven op een mooi ornament. Let wel op dat je niet te veel boeken gaat gebruiken want dan krijg je snel een boekenkast effect en dat is ook weer niet wat je wilt. Een boekenstandaard met een prachtig boek of een fotoalbum erop, is ook een hele mooie optie.

 7. Sierkussens
  Je ziet geregeld dat interieur fanaten er ook hele mooie luxe sierkussens in de kast neerleggen. Wil jij dat ook? Kies dan voor een mooi kussen die ook nog eens functioneel is. Niet dus zomaar een kussen erin leggen. Dat maakt het dan weer net rommelig. (pppfff het is ook nooit goed hè haha) 

 8. Ruimte te kort? Creëer dan ruimte.
  Kom je toch nog ruimte te kort? Of wil je sommige spullen wel erin hebben staan, maar staat het net niet mooi? Zet dan een paar offermandjes, boxen, manden erin, die staan prachtig in een vakkenkast en je kan daar weer extra spulletjes in kwijt. Zo pak je 2 in 1! Maar ook daar geldt weer voor: Less is more.

 9. Planten Ja/Nee? Bloemen?
  Wij krijgen ook wel eens de vraag: Kan ik planten erin zetten? 
  Ja natuurlijk kan dat. Dit geeft weer heel veel sfeer en persoonlijkheid. Maar let dan wel op dat de plant niet te veel ruimte in beslag neemt en ook luchtig is. Of een mooie hangplant op de bovenkant v.d. kast en laat die langs de zijkant vallen. Maar denk ook eens aan mooie kunstplanten, tegenwoordig heb je veel meer keus en zijn vele ook niet meer te onderscheiden van echte planten.
  Over bloemen, daar willen wij van zeggen: Ja natuurlijk kan dat ook. Maar ons advies is dan wel: Shop een hele mooie vaas en doe er zijdenbloemen in. Dan heb je een eyecatcher in je kast, je hebt er geen omkijken meer naar en je kast wordt helemaal opgefleurd. Natuurlijk kan je ook een klein vaasje nemen met een klein boeketje.

 10. Kaarsen in een vakkenkast
  Om sfeer te creëren in een vakkenkast kan je heel goed spelen met kaarsen. Maar let wel op, echte kaarsen gaan walmen dus wij zouden als tip geven: Of doe waxine kaarsjes in een mooi windlichten of ga spelen met LED-Kaarsen. Ook die zijn tegenwoordig niet meer te onderscheiden van echte. Het voordeel van LED-Kaarsen is dat er geregeld een timer op zit. Dus je hebt elke avond op dezelfde tijdstip een gezellig kaarslicht sfeertje in je kast! En wat ook een voordeel daar weer van is: Je kan ze zo neerzetten. Je hebt er geen omkijken meer naar en ze hoeven niet perse op of in een kaarsenhouder.

- ONZE ALLER LAATSTE MAAR BELANGRIJKE TIP IS - 
ZET ER NIET TE VEEL IN! HOUDT HET LUCHTIG!

Het is juist de kunst om er niet te veel erin te doen. Dit maakt het vaak rommelig en dan is heel het effect weer weg van de vakkenkast. Dus creëer rust en ruimte en houdt het luchtig (dit is een echte uitdaging voor vele!) Maar je kan beter, regelmatig afwisselen met accessoires, dan alles in 1x erin proppen. 

Vakkenkast accessoires
Om het voor jou makkelijk te maken heeft het team een speciale pagina aangemaakt met allemaal vakkenkast accessoires. Neem daar gerust een kijkje en creëer met deze accessoires gecombineerd met je eigen accessoires je eigen kast.

Kom je er nou echt niet uit.
Aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op. Dan kunnen we d.m.v. foto's enzo samen kijken of wij jou erbij kunnen helpen. Wil je iets hebben maar hebben wij dat niet in onze shop staan? Eventueel kunnen wij ook bij onze leveranciers kijken of wij dat kunnen inkopen voor jou of misschien wel wat anders kunnen vinden wat wel aan jouw wensen voldoet en creëren we zo samen met jou, jouw persoonlijke vakkenkast!

Heb je nog tips. Of heb je nog vragen? Wij staan altijd open voor suggesties en vragen. Dus ook daar kan je ons altijd voor contacten. 

Bedankt voor het lezen en wellicht hebben we jou kunnen helpen. 
Lieve groet,
Team Y&M Home Creations


Leuk als je een reactie achter laat.

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.